





Ik ben opzoek gegaan naar de creatiefste leerkracht binnen mijn stageschool. Ik heb een aantal docenten gevraagd wie zij de creatiefste leerkracht vonden. Uiteindelijk kwam ik uit bij juf Marly, die toevallig ook mijn mentor is.
Ik vroeg Marly wat ze verstond onder een creatieve leerkracht. Ze vertelde dat creativiteit heel breed is. Het is niet alleen het aan de gang gaan met materialen, oftewel knutselen. Het heeft ook te maken met de manier van spel bijvoorbeeld: het spelen in de huishoek of het spelen op het schoolplein.
Juf Marly vindt het belangrijk dat de kinderen zelf dingen verzinnen en zelf nadenken. Ze gaf als voorbeeld het verzinnen van een thema voor de carnavalsoptocht. Marly heeft zelf al een idee waar ze de kinderen ongeveer wilt hebben. Het thema is “Ken ‘t verhaal”. Ze denkt hardop na, waardoor de kinderen ook met ideeën kunnen komen en de kans krijgen om iets in te brengen (dit wordt ook wel modelen genoemd). Op die manier stimuleert zij de kinderen zelf na te denken. Uiteindelijk wordt het verhaal van de wolf en de zeven geitjes gekozen.
Juf Marly wordt een “crea-bea” genoemd. Ze is hier de afgelopen jaren een beetje in geremd omdat er ook belangrijkere zaken zijn zoals het maken van groepsplannen. Ze wil de creativiteit wel behouden en dit doet ze door een creatieve wending te geven aan taal en rekenlesjes.
Kleuters hebben veel creatief onderwijs nodig. Op het moment dat het tellen niet goed gaat moet je als leerkracht gelijk iets kunnen bedenken om het begrijpelijk te maken voor de kinderen.
Juf Marly is altijd al creatief geweest. Een hele tijd geleden was er nog geen koffiekamer. Naast haar klas was een verloren hoekje, een donker gat. Ze is toen samen met de kinderen thema gebonden dit hoekje gaan opvrolijken. Ze heeft toen veel complimenten gehad.
Als een leerkracht wegging nam ze altijd het voortouw iets leuks te maken. De laatste keer heeft ze samen met de kinderen een groot doek gemaakt met muzieknoten omdat deze leerkracht veel van muziek hield.
Tijdens carnaval kan ze ook goed haar creativiteit kwijt. Ze vindt het ook altijd leuk om de klas en de huishoek in te richten.
Creativiteit in mijn stageklas
Op dinsdagochtend kwam er een meisje de klas in met vier kleine boekjes. Ze liet ze aan juf Marly zien. Marly wilde hier iets mee doen omdat het kind er mee aankwam. Het behoort bij de interesses en de leefwereld van kinderen en dat is heel belangrijk. Ze vind dat je daar als leerkracht iets mee moet doen. Juf Marly maakte vier groepjes en elk groepje kreeg één van de vier boekjes. Ze moesten het boekje bekijken en vertellen waar het over ging. Het waren vier boekjes over dieren. Dieren in het circus, dieren in de lucht, dieren op de kinderboerderij en dieren thuis. In alle vier de boekjes stonden dieren die daartoe behoorden. Zo heeft ze dus ingespeeld op de leefwereld van de kinderen en de kinderen hebben er ook nog wat van opgestoken.
Het thema voor de carnavalsoptocht was in onze klas de wolf en de 7 geitjes. Er moest een klok gemaakt worden. De klok waarin één van de zeven geitjes zich verstopt had. Ik ben toen begonnen de klok te maken met behulp van mijn mentoren en de kinderen. Uiteindelijk kon iedereen zijn creativiteit erin kwijt en is de klok heel mooi geworden. Tijdens de optocht zat één van de zeven geitjes in de klok. We hebben met onze klas gewonnen!